fredag 11. desember 2009

Pepperkakebakst - Glutenfri





Helt siden våre eldste barn var to år har Anne-Mette og jeg bakt pepperkaker med barna til jul. Da står formiddagsmat, julebrus, gløgg og pepperkaker på menyen mens julemusikken fyller rommet.. Det har blitt en koselig tradisjon som vi setter stor pris på! I år var det trettende året vi kom sammen til bakst og denne gangen ble det uten de eldste barna, da de etter skolen skulle ut og spise pizza med MOT-organisasjonen de begge er med i. De er travelt opptatt for tiden, så det er ikke så enkelt å finne en passende dag for alle.. Men de yngste jobbet flittig med deigen som ble til fine pepperkakefigurer. Nå dufter det av jul i huset...
Oppskriften på pepperkakedeigen fikk jeg av Tone. Den var enkel å lage og grei å jobbe med:
300 gram margarin
1,5 dl sirup
4 dl sukker
2 ts kanel
2 ts ingefær
2 ts nellik
Dette smeltes over svak varme, skal ikke koke. La det avkjøle litt og tilsett deretter
3 egg
3 ts bakepulver
1,3 liter mel (Glutenfritt; fin mix fra Semper eller Tore, eller evt vanlig hvetemel)

Deigen skal bli som en god tykk bolledeig. Avkjøl, pakk deigen i plast og legg den i kjøleskap til dagen etter. Stekes på 200 grader i 10-13 minutter avhengig av tykkelsen på kakene.
I oppskriften er det brukt hvetemel, men jeg laget den med glutenfritt mel og det fungerte helt fint.