søndag 16. november 2014

Dekking av bord og en fransk klassiker


DU verden som bloggtelleren min akselerer for tiden, med nærmere 2000 besøk pr dag. Utrolig hyggelig og gledelig! Takk til alle dere som titter innom :))


Nå går vi inn i en tid hvor det gjerne er litt mer selskapeligheter enn til vanlig og da kan det jo være artig å variere borddekkingen litt. 

Hva med et bord i hvitt, sort og glass som basis? Så kan man tilføre litt farge etter smak, humør, årstid osv. Her har jeg brukt litt lilla nyanser, passer jo fint til advent, og til jul feks litt rødt, gull, mer grønt etc :)





Endelig tid for å pynte med svibler/hyasinter igjen! :)



Deler en oppskrift med dere på en fransk klassiker...


 Boeuf Bourguignon
- en verdenskjent klassiker fra Frankrike. Dette er en kraftfull og velsmakende kjøttgryte som egner seg godt for tilberedning på forhånd og varmes opp før servering - da blir smaken bare enda bedre.
Til 4 personer:
  • 800 g storfekjøtt av høyrygg (eller bog uten bein)
  • 2 ss smør
  • 112 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 3 dl kjøttkraft
  • 4 dl rødvin
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 ts tørket timian
  • 10 stk sjalottløk
  • 2 stk gulrot i staver
  • 200 g frisk sjampinjong i båter
  • 150 g bacon i terninger
Slik gjør du:
1. Skjær kjøtt i terninger (4x4 cm). Brun små porsjoner kjøtt av gangen i en varm stekepanne med smør. Ha kjøttet over i en gryte og krydre med salt og pepper. 
2. Hell kraft og vin  i gryten. Tilsett laurbærblad og timian, og varm opp til kokepunktet. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 1 ½ time.
3. Rens sjalottløk (skal brukes hele). Skrell gulrot og skjær dem i staver. Ha grønnsakene over i gryta og la det trekke i ytterligere 30 minutter.
4. Brun sjampinjong og bacon i en varm stekepanne. Ha det over i gryta rett før servering. Smak til med salt og pepper.
Pynt gjerne med litt persille eller oregano og server gryten med potetpuré.

Potetpuré
  • 10 stk mandelpotet
  • 12 dl kremfløte
  • 2 ss smør
  • 12 ts salt
  • 14 ts grovmalt pepper
 1. Skrell potetene og kok dem i usaltet vann.
2. Mos potetene, og bland inn smør og fløte. Smak til med salt og malt pepper.


Til denne retten passer det best med en cotes du rhone eller pinot noir, både i gryten og som til å drikke til. Evt øl til for de som foretrekker det :)


En mix med to typer tallerkener gir litt liv til bordet, feks en litt mer feminin stil/avlang form til damene og rund form til herrene :) 



Vips, så var denne helgen også snart over, men heldigvis litt igjen av søndagskvelden.
God ny uke! :)